Social Image Fallback

Van Spartaanse gemeentehaven naar luxe botenparadijsā€¦

Verscholen achter bomen, aan een natuurlijke doorgang vanuit het Gooimeer, ligt Jachthaven Naarden. Omarmd door het groen, met spelende kinderen rond het watertoestel en iedereen gemoedelijk bij de barbecue, zou je niet zeggen dat je hier op één van de grootste jachthavens van Nederland bent. Koploper wat betreft luxe en duurzaamheid. Hier is het nog ons kent ons. Een verstopt dorp waar je tot rust komt en gezelligheid vindt.

Ooit begon Jachthaven Naarden als kleine gemeentehaven. We spreken begin jaren '80. De plaatselijke roei- en zeilvereniging is al dertig jaar bezig om de gemeente zo ver te krijgen een haven te bouwen. Nu wordt het riet gekapt en het buitendijks gebied uitgegraven. Resultaat: plek voor zevenhonderd schepen. Drie autobanden doen dienst als 'speeltuin' en waar nu palmbomen en esdoorns groeien, wordt onderhoudsvrije rozenbottel geplant. Naarden heeft een haven. Daar is dan ook alles mee gezegd.

Van schrale start naar overweldigend succes

Maar karig of niet, de gemeentehaven wordt een groot succes. Ze is de enige haven in de omgeving en zal dat tot ruim na de millenniumwisseling ook blijven. De Stichtsebrug is nog niet gebouwd, dus grote zeilschepen meren aan. Al snel ruiken investeerders hun kans en wordt het niveau van de voorzieningen en het aantal ligplaatsen opgekrikt. In 2000 neemt baksteenfabrikant Jan Willem den Daas het roer over en maakt de haven tot wat het nu is.

Opgenomen in de natuur

Eén van de oorspronkelijke uitgangspunten van Jachthaven Naarden die altijd overeind blijft staan, is respect voor de natuur. De haven ligt midden in het Naarderbos en dat merk je. Nog steeds varen sommige watersporters de haven talloze keren voorbij zonder haar op te merken. Wat betreft duurzaamheid loopt de haven vanaf haar start voorop. In de jaren '90 gooit ze hoge ogen met een heuse vuilwaterpomp. Hypermodern, is dat. En ook de afgedichte afspuitplaatsen doen heel wat wenkbrauwen rijzen. Anno 2012 zijn alle toiletgebouwen energieneutraal, de steigers gemaakt van duurzaam materiaal en wordt het spoelwater gerecycled. De laatste noviteiten heeft Jachthaven Naarden als eerste.

Comfort en luxe maken de haven een belevenis

Naarmate de jaren verstrijken, wordt de haven steeds luxer en comfortabeler. In het overdekte boothuis (3500 m2) dobberen op dit moment de meest luxueuze jachten, het onderhoud van de haven is piekfijn in orde en elke ligplaats beschikt over internet. Tegelijkertijd blijft de haven ook het thuis van de 'kleine' watersporters. Jolletjes, Optimistjes, roeibootjes. Watersport is iets voor jong en oud en dat heeft Jachthaven Naarden goed begrepen.

Ontmoeting met het verleden

Overal op de haven zijn ontmoetingen met het verleden. In het restaurant hangt een foto van oom Thijs in het vroegere café. Feestzaal 't Wiel dankt haar naam aan de plas die ontstond uit een dijkdoorbraak (vlak achter het het hoofdgebouw) en Roei- en Zeilvereniging Naarden huist nog altijd op de haven. Wat dat betreft, is er niets veranderd.

Beleef, geniet, ervaar

Jachthaven Naarden is één van de drie duurzame, fullservice Thuishavens die wordt beheerd door Den Daas Recreatie, het moederbedrijf in Elst (Gld). Daar waar de Thuishavens draaien om water, is hun fundament er echter één van baksteen. De huidige eigenaren van Den Daas Recreatie groeiden letterlijk op naast de baksteenfabriek, met de geur van warm zand in hun neus. De passie en liefde voor baksteen, ondernemen en de natuur vindt u anno vandaag overal in de bedrijfsvoering terug.

Om dit te vieren is er ’t Klinkertje: Steengoed blondbier. Een uniek biertje dat speciaal voor de Thuishavens is gebrouwen en verkrijgbaar is in elke horeca locatie van Thuishavens.

Het is de hoofdtaak van Den Daas Recreatie om alle Thuishavens waar nodig te faciliteren en te ondersteunen, zodat de haventeams met verve kunnen doen waar zij het beste in zijn: optimale service verlenen en u een onvergetelijke tijd bezorgen! 

Delen